Brik fietsen

Klik hier om de complete collectie Brik fietsen te bekijken

De BRIK fietsen zijn voorzien van een cardanas; onderhoudsvrij, geen gedoe en door de directe overdracht fietst hij zalig. Daarnaast heeft het frame een strak en opvallend ontwerp die in het oog springt dankzij de bijzondere lijnen. Uiteraard is gekozen voor de beste materialen en onderdelen zodat de BRIK een onverwoestbare fiets is waar je écht jarenlang plezier aan beleeft. Natuurlijk kun je BRIK aanpassen aan je persoonlijke stijl en gebruikerseisen. Met accessoires, onderdelen en de keuze tussen verschillende kleuren maak je je BRIK helemaal eigen. De collectie van Brik bestaat uit de Sec, Brut en Belt.  De BRIK fietsen heb je in 12 verschillende kleuren.

De Brik Brut


De BRIK Brut, een daadkrachtige en zelfverzekerde BRIK. Met strakke sportieve lijnen en een directe cardanaandrijving. Oprecht in eenvoud.                       


De Brik Sec

De BRIK Sec is geïnspireerd op een oer-Hollands fietsmodel met een krachtige en onderhoudsvrije cardanas, mooi leer en goede kwaliteit.


De Brik Belt

De Brik Belt is de allernieuwste versie van de brik fietsen en heeft een nieuwe aandrijfriem. Een ultra sterke riem in plaats van ketting en cardanas. De brik belt is verkrijgbaar in dames en herenmodel.

De Cardanas 
De basis van de gebruikte techniek is bijna net zo oud als de fiets zelf. De eerste cardanassen waren van gietijzer, loodzwaar dus. En omdat het lange tijd niet mogelijk was de as te combineren met versnellingen viel het systeem uit de gratie.  
  DE WERKING VAN DE CARDANAS
  "Bij de trappers zitten twee tandwielen met een haakse overbrenging die een as aandrijven. Aan het einde van die as, bij het achterwiel, zit weer een setje haakse tandwielen. Deze drijven de versnellingsnaaf aan die op zijn beurt weer het wiel aandrijft.
  VOORDELEN CARDANAS
Onderhoud                        
Veiligheid

Hygiëne
Energieverlies


Praktisch

Geluid
Zeer weinig, interne smering
Geen doortrappende versnelling
Geen externe bewegende delen
Geen olie, smeer en vuil
3% ten opzichte van de juiste gespannen en
gesmeerde ketting. Bij het trappen merk je geen enkel
verschil met een fiets met ketting
Achterband verwisselen gaat door het losdraaien van
enkele schroeven en bouten; schoon en snel
Geruisloze aandrijving

Onderhoud van de cardanas
Er komt nauwelijks onderhoud aan te pas. Het is immers een gesloten systeem en de olie in het systeem is hierop aangepast. Aangezien het achterwiel uitgenomen moet kunnen worden is de cardan-aandrijving hier niet volledig gesloten. Af en toe de tandwielen schoonmaken en een likje vet volstaat.

Historie van de cardanas
De uitvinding van cardan-aangedreven fietsen stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Zij waren toen razend populair, omdat de wijde kleding uit die tijd niet in de ketting kon komen, met alle gevolgen van dien.

In die tijd was de cardanaandrijving een geduchte concurrent van de toen zwakke fietsketting. De kwaliteit van deze laatste liet behoorlijk te wensen over. Ook in auto's werden in die tijd kettingen gebruikt en hier zocht men alternatieven voor. Deze vond men in de vorm van tandwielen verbonden door een aandrijfas. Deze techniek sloop ook door naar de fietsindustrie.
Rond de eeuwisseling van de 19e naar de 20e eeuw beleefde de cardanfiets haar hoogtepunt. Ook in Nederland brachten fabrikanten modellen op de markt met als pionier het bedrijf "Burgers" uit Deventer. Niet alleen in ons eigen land maar ook internationaal..

Klik hier om de complete collectie Brik fietsen te bekijken

Wij zijn officieel dealer van Brik. Bij ons kopen heeft het voordeel dat u eventueel uw oude fiets kunt inruilen, en bij ons terecht kunt voor service beurten en reparatie's.