Beltdrive

De laatste jaren is er een nieuw systeem in opkomst, die de concurrentie aangaat met de fietsketting. Dit is de fiets met riemaandrijving of ook wel beltdrive, ook fiets met snaar wordt vaak gebruikt om deze groep aan te duiden. Zoals al duidelijk wordt; deze fietsen hebben geen ketting, maar een riem. Dit neemt direct alle nadelen van de ketting weg en het is daarom een steeds vaker gebruikt systeem op de moderne fiets.


​Er zijn verschillende merken die werken met een riemaandrijving. Denk hierbij aan Koga, Cortina en Gazelle, maar ook uniekere merken als Brik of Schindelhauer. De fietsen hebben altijd een riem in combinatie met een versnellingsnaaf, hierin wordt de gekozen versnelling verwerkt. Er zijn dus veel verschillende naven beschikbaar, denk hierbij aan 1,3,7 of 8 versnelling, maar ook de luxere naven van Alfine en Rohloff, met 11 of 14 versnellingen. Er is zelfs de mogelijkheid om te werken met een Pinion-systeem.

​Daarnaast zijn er op dit moment twee merken waarvan de riem is terug te vinden op veel fietsen. De Gates Drive is de meest bekende, deze ziet u vooral terug op de duurdere fietsen (denk aan Koga, Gazelle en Schindelhauer). De tweede is de Continental Drive, deze heeft dezelfde eigenschappen, maar is een stukje goedkoper (deze vindt u dan ook terug op de naar verhouding 'goedkopere' fietsen als Brik en Cortina). Uiteraard zit er een kwaliteitsverschil tussen de systemen. Maar beide systemen functioneren uitermate goed en zijn nagenoeg onderhoudsvrij.
​Voordelen beltdrive
​Hieronder zult u kort de voordelen kunnen lezen van een snaar op uw fiets

►   Directe en lichte aandrijving: In tegenstelling tot een ketting rekt de belt nauwelijks uit. Deze is dus altijd strak genoeg gespannen en dit zorgt voor de meest efficiente overbrenging van uw kracht op de fiets. Ook de is de riem erg licht, deze weegt nog geen 100 gram en de ketting weegt al snel twee tot drie keer zo veel.
►   Duurzaamheid: De riemaandrijving is veel sterker en gaat tot wel 4 keer langer mee dan een ketting.
►   Onderhoudsvrij: Doordat er geen delen zijn die kunnen oxyderen hoeft er niets gesmeerd te worden.
►   Stil: De riemaandrijving maakt geen geluid en zorgt dus zelfs in de natuur voor een stille fietsbeleving.

​E-bikes met belt drive
​Niet alleen de reguliere fietser profiteert van deze ontwikkeling, ook de e-bike gebruiker zal steeds meer met de riem te maken krijgen. Het merk Riese en Muller werkt al op regelmatige basis met fietsen die een snaar hebben in plaats van een ketting. Hieronder ziet u enkele voorbeelden van e-bikes met een belt:


E-bikes met belt »

​E-bikes met belt drive ​Niet alleen de re...

Fietsen met belt »

Er zijn verschillende merken die werken met e...